Nehézségek a középiskolai matek órákon és 3 tipp, hogyan küzdheted le ezeket

A középiskolai matek órákon gyakran van szükség absztrakt gondolkodásra. A konkrétumoktól való elvonatkoztatás, következtetések levonása, konkrét számok helyett betűk alkalmazása nem könnyű. Az új matek érettségin már egyszerűbb bizonyítási feladatok is szerepelhetnek, amik a matek órákon előforduló nehézségek táborát erősítik.

Mik a leggyakoribb nehézségek a matek órákon a középiskolai évek alatt?

Ha nem érted az órai magyarázatot, nem tudsz önállóan feladatokat megoldani, akkor valószínűleg korábbi elmaradásaid, hiányosságaid vannak. A matek tananyagok egymásra épülnek, ha korábban kimaradt valami, akkor az arra épülő új anyagok nem fognak menni. Amennyiben tapasztalod, hogy rendszeresen van, amit nem értesz, akkor sem kell megijedni, ezek gyorsan pótolhatók.

Folyamatos kudarc ér az állandó sikertelenség miatt, teljesen reménytelennek érzed a helyzetedet. Azt gondolod, ha eddig nem voltál jó matekból, ezután sem fog menni a matek. Megtépázott önbizalommal tényleg nem mersz próbálkozni feladatok megoldásával.

Nehézségek a középiskolai matek órákon

Sokszor előfordul veled is, hogy elkalandozik a figyelmed matek órákon? Ez részben érthető, napi 6-8 órán keresztül az iskolában koncentrálni nem könnyű. Ha egy feladat megoldása közben elterelődik a figyelmed, az a feladat megoldásának megértését veszélyezteti.

Tippek, amelyek segítségével leküzdhetők a nehézségek a középiskolai matek órákon

A következő tanáccsal segítek neked, hogy könnyebben át tudd vészelni a matek órák nehézségeit a középiskolában is. Ráadásul ezek tudatos alkalmazásával nemcsak a megúszod a matekos problémákat, hanem javulhatnak a jegyeid is.

Először tisztába kell lenned azzal, hogy mi az, amit nem tudsz. Ezután egy nagy adag motivációra van szükséged. Ha jobb jegyet akarsz matekból, hogy bekerülhess álmaid egyetemére, ez kellő motiváció a középiskolai matek órákon kialakult nehézségek leküzdésére.

Aztán készíts egy haladási tervet, ami segít a hiányosságok pótlásában. Tervezd meg és írd le, hogy mikor, mennyi időt, melyik feladattípus begyakorlására fogsz fordítani.

Most jöhet a konkrét munka, ha egyedül nem megy, bátran kérj segítséget. Egy szaktanárral gyorsabban pótolható a korábbi elmaradás, de egy komplex, online tananyag is nagy segítség, és költséghatékonyabb.

matekos nehézségek középiskolában

Végül gyakorold az önálló matek feladatok megoldását, hogy beépüljenek. Az interaktív matek tanfolyamok ebben segítenek neked, az így megszerzett gyakorlati tudásra a későbbiekben is tudsz építeni. Ezekkel az interaktív kurzusokkal a rendszeres önálló gyakorlás rugalmasan, a saját szabadidődhöz igazítva megoldható.

2. tipp: gyűjts sikerélményeket

A korábbi kudarcokból származó negatív élményeket felül kell írni. El kell hinned, hogy Te is képes vagy jobban teljesíteni matekból. A GOMATEK interaktív tanfolyam ebben is a segítségedre van, hiszen folyamatos pozitív visszajelzéseket ad. Ugyanis a jól megválaszolt kérdés után megjelenő dicséretek észrevétlenül megerősítik az önbizalmadat.

Szinte hallom: Te nem tudsz matek feladatot megoldani, akkor hogyan kapnál dicséretet. Az interaktív matek tanfolyamot úgy építettem fel, hogy nem egy nehéz feladatot kell önállóan megoldanod, hanem részkérdésekre kell válaszolnod. Erről itt olvashatsz részletesebben.

3. tipp: rendszeresen gyakorolj

A rendszeres gyakorlás, a házi feladatok megoldása segít rutint szerezni. Lehet, hogy eleinte ez még nehezen megy, de idővel egyre könnyebb lesz. Az eredmény nem csak a jobb matek jegy, hanem mindennapokban is használható képességek. A logikus gondolkodás, a rendszerben való gondolkodás képessége, a matematikai kompetenciák a munkavállalás során is szükségesek.

Ha középiskolás diákként, Te is le akarod győzni a matekos nehézségeket, akkor ezeknek a tippeknek az alkalmazásával egyre eredményesebb leszel.

Nagy Éva középiskolai matektanár, matek korrepetálás

Éva

GOMATEK