Hogyan segít középiskolás gyermekednek a GOMATEK interaktív matektanfolyam?

Tapasztalatból mindenki tudja, hogy a matek gyakorlati tantárgy. A matek érettségin is arra kíváncsiak, hogyan értelmezi a vizsgázó a feladatot, és hogyan tudja megoldani. Nem elméletben megoldani, hanem gyakorlatban. Tehát a tanulók problémamegoldó képességét, matematika kompetenciáit mérik a matek érettségin. Ezeket pedig gyakorlással lehet fejleszteni. Ebben segítség a GOMATEK interaktív matek tanfolyam.

Mi az, ami kevésbé segít gyermekednek jól megírni a matek érettségit?

Sokan azt gondolják magukról a korábbi kudarcok miatt, hogy nem értenek a matekhoz. Ez azért lehet, mert kis gyermek kortól nem sajátították el a modellalkotás képességét, nehezen megy nekik a szövegértés. A matematika kompetenciákat, a matek feladatmegoldó képességet az érettségi előtti hónapokban már nehéz látványosan fejleszteni. Sokkal célravezetőbb, ha már a matek tanulmányok elején a passzív órai megfigyelések és feladatok másolása helyett gondolkodni tanítják a gyerekeket.

A tanórákon akkor fejlődnek a legjobban a diákok, ha nem a tábláról másolják le a tanár által megoldott feladatokat, hanem tanári útmutatás alapján önállóan kezdenek hozzá. Ehhez persze stabil elméleti tudás is szükséges.

Gomatek tanfolyam

Az otthoni gyakorlás, a házi feladatok megoldása, akkor eredményes, ha nem egy a neten fellelhető videót néz meg a diák. Ez ugyanis „csak” a passzív tudását növeli, de ettől ő még nem fog tudni egyedül feladatot megoldani. Maximum annak az példának a megoldását tanulta meg, magolta be. 

De azt is tudjuk, hogy nincs két egyforma matek feladat. Lehet, hogy azonos elméleti ismeret kell a megoldásukhoz, de mindegyik egy kicsit más, mindig van valami csavar. Tehát mindenképpen meg kell tanulni önállóan megoldani matek feladatot.

Hagyományos matek tanfolyamok helyett

Ha nagy léptékű fejlődést szeretne elérni gyermeked matekból, akkor a neten megtalálható videók mellett az önálló feladatmegoldó képességét kell fejlesztenie. Erre pedig egy olyan tanfolyam nem alkalmas, ahol a tanár elmagyarázza a feladat megoldásához szükséges elméletet, majd megoldja a feladatot.

Nem mondom, hogy ezek a tanfolyamok nem segítenek a matektanulásban. Ezekből a kurzusokból nagyon jól meg lehet érteni a matekot, és azt, hogy egy adott feladattípust milyen módszerrel lehet megoldani. De a begyakorlásra, a rutin szerzésre nem alkalmasak, erre mindenképpen interaktív matek tanfolyamot javaslok.

Matek tanfolyam GOMATEK

Hozzászokni az interaktív matek tanfolyamhoz

Többeknek meglepő és félelmetes is, ha a matek órán aktívan részt kell venni, dolgoztatni kell az agyukat. Ez különösen akkor megy nehezen, ha korábban nem ehhez voltak hozzászokva. Ha a tanár vagy a legjobb matekos megoldotta a táblánál a példát, akkor kényelmes volt nem gondolkodni csak lemásolni azt. Ez természetesen nem a diákok hibája.

Persze ehhez könnyű hozzászokni, és sajnos az agysejtek is megszokják, hogy nem kell dolgozniuk, és nem fejlődnek, leépülnek. Mint ahogy mozgás nélkül is elsorvadnak az izmok, gondolkodás nélkül is eltunyul az agy. Ezért megy nehezen a matek sokaknak.

Nehéz és fájdalmas megtanulni a matek feladatok megoldási módját, a matekos gondolkodást különösen, ha középiskolás korban kezdi valaki. Idősebb korban a sport is nagyobb erőfeszítésbe kerül. De egy jól felépített interaktív matek tanfolyam sokat tud segíteni abban, hogy a diák megtanuljon matek feladatokat önállóan és helyesen megoldani

online interaktív matek tanfolyam

Az interaktív tanfolyamoknál nem arra kell gondolni, hogy egy 17 pontos, nehéz érettségi feladatot kell egyből önállóan megoldani. Ha jól van felépítve az interaktív kurzus akkor a fokozatosság elvét és a különböző képességű diákokat is figyelembe veszi.

Ahogy már korábban megemlítettem az önálló feladatmegoldó képességet fejleszti. Interaktív videókat, interaktív feladatlapokat, interaktív játékokat tartalmaz esetleg még hagyományos letölthető feladatlapokat, videókat, elméletet. Na de nézzük sorba melyik mit is jelent.

Interaktív matek videók

Az interaktív videót úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos videót, amit több helyen megszakít egy megválaszolandó kérdés. A nem interaktív videókhoz hasonlóan fontos itt is az elméleti ismeret átadása, és a feladattípus megértése. Ezért a GOMATEK interaktív tanfolyamban a videók mindig rövid elméleti áttekintéssel, majd egy mintapélda megoldásának bemutatásával kezdődnek.

GOMATEK online interaktív tanfolyam

A videóban a további feladatok önálló feldolgozásra vannak, de nem kell megijedni természetesen a tanári útmutatás sem marad el. Az egyszerűbb feladatoknál leáll a videó és megjelenik egy felugró ablakban a kérdés. A kérdések változatosak lehetnek, egyszerű vagy többszörös feleletválasztós kérdésnél ki kell választani vagy be kell írni a helyes eredményt. Vannak olyan feladatok is, ahol a helyes megoldást a megfelelő helyre kell húzni. Természetesen a kérdés megválaszolása csak a feladat megoldása után fog menni. Itt a tanulás a cél, nem pedig a tanár átverése, szóval nem kell véletlenszerűen beírni valamit. Nincs semmi baj a rossz válasz esetén sem.

A válasz megadása után a rendszer azonnal és automatikusan kijavítja a feladatot, és visszajelzést küld. Helyes válasz esetén még dicséretet is kap a tanuló, így nem csak matekból fejlődhet egy interaktív kurzuson, hanem a megtépázott önbizalma is fokozatosan megerősödhet.

Ha nem jó választ jelölt be a tanuló akkor a videó folytatásában megnézheti a szaktanári részletes levezetését a feladatnak. Persze ezt a hibátlan válaszolóknak is ajánlom, mert ekkor akár másfajta megoldási módot, vagy hasznos infókat, tippeket kaphatnak. De ha teljesen egyértelmű volt számukra a megoldás, semmi bizonytalanság nincs bennük, akkor a magyarázó részt kihagyhatják. A feladatok megoldása közben adott helyes megoldásokkal pontot lehet gyűjteni, és szinteket lehet lépni.

Eddig az egyszerűbb feladatok megoldásáról volt szó, de az összetettebb feladatokat ilyen egyszerűbb részkérdésekre bontva lehet megoldani. Ezáltal egy nehezebb feladat is könnyebben megoldható egyedül is, ráadásul a megoldáshoz vezető lépések is megfigyelhetők, megtanulhatók. Vagyis a feladatok megoldási módját is meg lehet így tanulni, ami pedig más példákban is alkalmazható.

Interaktív feladatlapok, tesztek

Az interaktív matek tanfolyam feladatlapjai is hasonlóan vannak összeállítva, mint az interaktív videók. A könnyebb feladatok egy kérdésként oldhatók meg, a nehezebb feladatok pedig részkérdésekből állnak. Pontokat, csillagokat lehet gyűjteni, és természetesen a magabiztosságot növelő dicsérő üzenetek sem maradhatnak el.

Ezeknek az interaktív feladatlapoknak, illetve a témakörök végén található interaktív összefoglaló lapoknak a kitöltését mindenképpen a videók megnézése, a bennük lévő elmélet és feladatok megoldása után javaslom. Így ugyanis nagyobb rutinra lehet szert tenni, jobban elsajátítható az adott feladattípus.

GOMATEK az interaktív matek tanfolyam

Miért eredményesebb az interaktív matek tanfolyam?

Köztudott, hogy ha valamit hallunk és/vagy látunk, annak az információnak maximum a 20-50 %-át jegyezzük meg. Tapasztalatból azt is sokan tudják, ha valamit csinálnak, elmagyaráznak, akkor akár a 90 %-a is megmaradhat annak a tudásnak. Röviden az aktív tanulással, az interaktív tanfolyamokkal nagyobb mértékben fejlődik a diák önálló feladatmegoldó képessége. A matek érettségin pedig úgyis egyedül kell megoldani az ismeretlen feladatokat, tehát erre kellene edzeni már a középiskola elejétől.

A GOMATEK interaktív tanfolyamban nemcsak az aktuális követelményeknek megfelelő anyag van feldolgozva, hanem gammifikációval is segíti a tanulást. A játékosítás (pontok, csillagok gyűjtése, szintlépési lehetőség) segíti fenntartani a motivációt is. A rendszeres gyakorlással pedig nagyobb eredmény érhető el.

Ezek mellett chaten bármikor lehet kérdezni kép vagy videós üzenetben, amire szaktanári magyarázatot kap a kérdező.

Hogyan segít az interaktív matek tanfolyam a munkavállalásban, a mindennapi életben?

Az aktív tanulást megtanító interaktív kurzust használók megtanulnak matematikai problémákat megoldani. Megtanulják, hogyan lehet megtervezni egy akár matematikai akár az életből vett probléma megoldását. Fejlődik a logikus gondolkodási képességük, ezen kívül megtanulnak rendszerben gondolkodni, átlátni problémákat.

Ezek pedig a munkaerő piacon is keresett képességek. Valamint a hétköznapokban is nélkülözhetetlenek egy nyaralás, felújítás, hitelfelvétel, vásárlás, költségvetés megtervezésekor. Tehát a GOMATEK interaktív kurzusokkal hozzásegíted a gyermekedet olyan képességekhez, készségekhez, amiknek a későbbiekben is hasznát veszi.

Nagy Éva középiskolai matektanár, matek korrepetálás

Éva

GOMATEK