Nem sikerült a matek

Ha nem sikerült a matek a tanév végén, akkor most biztosan kétségbe vagy esve: hogyan tovább? Ráadásul, hiába dolgoztad végig a tanévet, mégsem sikerült teljesítened, és nem csak csalódott, de fáradt is vagy. Segítek, hogy könnyebben fel tudj készülni az augusztusi pótvizsgára.

Ne add fel

Először is döntsd el, hogy ki fogod javítani a matek jegyedet. A jegyjavítás és a nyári matektanulás nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat, ha megvan a kellő akaraterőd, kitartásod. Fontos, hogy legyen egy határozott célod, aminek az eléréséért megéri dolgozni. Hidd el, hogy képes vagy javítani, nem te vagy az egyetlen, akinek nem jött össze a tanév. Ha igazán akarod, akkor eltudod érni augusztusban a jobb jegyet.

Lelkileg is fel kell dolgozni, ha nem sikerült a matek

Most összetörtél te is és a szüleid is. Mindannyian csalódtatok, mert a tanév végén nem sikerült a matek. Természetes, ha ezt kudarcként érzékeled, és a szüleid is a saját kudarcuknak gondolják. De most nem azzal foglalkozz, hogy ki a hibás, főleg ne magadat vagy a tanárodat hibáztasd. Ha magadat ostorozod, vagy a matek tanárodat tartod felelősnek, hogy megbuktál, az most neked nem segít. A tanév elég hosszú volt, és a sikertelenség ellenére is biztosan elfáradtál. Most egy kicsit kapcsolódj ki! Egy pár napig pihenj, töltődj fel, erősítsd meg az önbizalmadat, tölts sok időt a természetben, barátokkal. Közben engedd el az a gondolatot, hogy „énhülyevagyokmatekból”. Kipihenten, friss aggyal fogj hozzá a felkészüléshez.

Kérj segítséget a tanárodtól!

Mindenképpen beszélj a matek tanároddal, tudd meg tőle, hogyan készülj az augusztusi pótvizsgára. Biztosan segíteni fog, és ellát tanácsokkal. Kérdezd meg tőle, mire számíthatsz a pótvizsgán. Matekból valószínűleg csak írásbeli vizsga lesz. De nem mindegy az, hogy hány perces és milyen típusú feladatokat tartalmaz. Megkérdezheted a tanárodtól, hogy az érettségi első részéhez hasonló néhány pontos feladatok lesznek, vagy olyan feladatokra számíthatsz inkább, mint a dolgozatokban volt. Nyugodtan kérj mintapéldákat, gyakorló feladatokat, amiknek a segítségével, könnyebben tudsz felkészülni a pótvizsgára. A témaköröket, amiket a tanév során vettetek, biztosan tudod, de hátha a konkrét feladattípusokat is megtudod így. Ha igen, akkor elég csak azokra koncentrálnod.

Nem sikerült a matek, matek bukás

Hogyan javíthatsz, ha nem sikerült a matek?

Kérj szakszerű matek tanári segítséget, akivel sokkal könnyebben, hatékonyabban tudsz készülni. Több éves tanítási gyakorlattal, vizsgára felkészítéssel rendelkező szakember tudja súlyozni, hogy mit kell jól begyakorolnod, ahhoz, hogy sikeres legyél. Egy gyakorlott tanár tudja, hogyan lehet könnyen pótolni a korábbi hiányosságokat. Tapasztalatom szerint egy év végi bukásnál sokszor már évek óta magad előtt görgetett hiányosságok is felhalmozódtak. Bizony ezeket is pótolni kell ebben az esetben, hiszen enélkül nem érted meg  a megtanulandó tananyagot.

A nyáron egy pár heted van arra, hogy megtanuld az egész tanéves anyagot. Ha ez az elmúlt közel tíz hónapban nem sikerült, akkor most a siker érdekében, mindenképpen kérj segítséget. Ezen kívül javaslom, hogy naponta foglalkozz a matekkal. Ez azért nagyon fontos, mert a matek gyakorlati tantárgy, és meg kell érnie a tananyagnak ahhoz, hogy beépüljön, és később a vizsgán használni tudd.

Milyen módszerrel javíthatsz matekból, ha a tanév végén nem sikerült matekból elérned az elégséges szintet? 

Sajnos az is köztudott, hogy napi szinten hetekig matek tanárhoz járni nagyon drága mulattság. Ezért azt tanácsolom, hogy pl. heti két matek korrepetálás mellett napi szinten készülj egy oktatóprogrammal. Én a GOMATEK interaktív matek tanfolyamot ajánlom. Itt nem csak érthető magyarázatokat kapsz, hanem az interaktív videókban lévő feladatok segítségével megtanulsz önállóan matek feladatot megoldani.

GOMATEK interaktív tanfolyam középiskolásoknak

Ez neked is menni fog, mert a tanfolyamban lévő interaktív videókat úgy készítettem el, hogy ebben segítségedre legyenek. Könnyű, egyszerűbb kérdésekre bontottam a feladatokat, és neked ezekre kell válaszolnod persze számolás után és nem tippelve. A válaszodat pedig tudod ellenőrizni is, mert a videó folytatásában részletesen levezetem a feladat megoldását. Ráadásul minden helyes válasz esetén dicséretet is kapsz, így növelheted a megtépázott önbizalmadat is. Ez a tanfolyam remek kiegészítése a magán tanári korrepetálásnak, a segítségével könnyebb a feladatok begyakorlása is.

Tudom, most úgy érzed az egész nyarad elmegy a matekra. De ne felejtsd el, hogy egy sikeres pótvizsga után, óriási előnnyel kezded a következő tanévet. Gondolj csak bele, ha úgy kezded szeptemberben  a tanévet, hogy mindent átismételtél, akkor sokkal könnyebben veszed a következő új anyagokat, hiszen biztosabb alapokra építesz.

Ebből a videóból megtudhatod, hogyan segít neked aGOMATEK interaktív videós tanulás a matek pótvizsgára felkészülés mellett a teljes tanévben is.

Nagy Éva középiskolai matektanár, matek korrepetálás

Éva

GOMATEK